Dünyamızda son yüzyılda büyük değişimler ve gelişimler süre gelmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle, doğallığın tüketildiği ve kaybolduğu, doğanın ve gerçeğin her gün biraz daha kirlendiği görülmektedir. Bu nedenlerle de her türlü sektörde geri dönüşümlü “rejenere” ürünler ön plana çıkmaktadır. Her türlü ürünü rejenere hale getirmek artık büyük önem kazanmıştır; bu rejenere iplik için de geçerlidir.

Rejenere (re cycle) yada diğer bir ifade ile geri kazanılmış elyaflardan iplik imalatı, kısaca tekstil ve konfeksiyon artıklarının toplanıp, parçalanarak tekrar elyaf haline getirilip, elde edilen bu elyafların ise yeniden iplik haline getirilip ekonomiye kazandırılmasıdır.

Kumaş artıkları elyaf haline geldikten sonra iplik aşamasında, son kullanım yerine göre içerisine boyalı yada ham halinde polyester, pamuk, akrilik ya da viskon elyaflar karıştırılarak ve elyaf boyları çok kısa olduğu için, proses esnasında daha rahat bir çalışma temin etmek için bir miktar kimyasal maddeler ilave edilerek, open end eğirme tekniği ile iplik haline getirilir. İplik makineleri de rejenereye uygun olarak modifiye edilmiş olmalıdır.

Rejenere iplikler, orijinal elyaflardan yapılan ipliklere alternatif olarak, döşemelik kumaş, halı, kilim, kadife, yuvarlak örgü, triko, çorap, temizlik ürünleri, battaniye vs. gibi maliyet azltıcı maksatlarla kullanılmaktadır.